Lacul Morii este un lac de acumulare executat în principal pentru protecția municipiului București împotriva inundațiilor. În subsidiar lacul permitea realizarea unei zone de agrement în cartierul Crângași și permitea asigurarea unui debit de scurgere salubră pe Dâmbovița în capitală.
Lacul a fost realizat printr-un baraj de 15 m înălțime, cu un corp central de beton, prelungit cu diguri de pământ longitudinale cu o lungime totală de 7 km. Suprafața lacului este de 246 ha, iar volumul lacului este de 14,7 milioane m³, având o tranșă de atenuare a viiturilor de 1,6 milioane m³, peste nivelul normal de retenție. Volumul efectiv pentru atenuarea viiturilor poate fi mărit prin realizarea de pregoliri, în perioadele în care se prognozează apariția unor viituri.[necesită citare]
Realizarea lacului în apropierea unei zone urbane a necesitat dezafectarea unor folosințe existente, printre care demolarea unei biserici și dezafectarea unui cimitir.In partea de nord, Lacul Morii are o insulă artificială, amenajată cu debarcadere care însă nu au funcționat niciodată.
Sursa: Wikipedia